Bästa 2 i 1 dammsugarna i test

Rankningen baseras på dammsugarens funktioner, design, pris samt olika tester.


Vad är en 2-i-1 dammsugare?

En 2-i-1 dammsugare är en handdammsugare med möjlighet för att ansluta den mindre handdammsugaren till ett större skaft och därmed kan dammsugaren också användas för att dammsuga på golvet istället för bara uppe på bord, skåp etc.

Fördelen är naturligtvis att samma dammsugare kan kombineras så att den både kan användas som en handdammsugare för små grejer, men också kan användas för normal golv-dammsugning.

Ska du köpa en normal handdammsugare eller en 2-i-1?

Allt beror på vad du behöver använda dammsugaren till. Behöver du bara dammsugaren till att dammsuga smulor, mjöl och andra småsaker, så kan du välja båda typerna. Vi rekommenderar dock inte att man köper en 2-i-1 handdammsugare för att helt ersätta sin traditionella dammsugare, utan den bör snarare ses som ett tillägg till den normala dammsugaren.

Hom du är ute efter att ersätta din normala dammsugare rekommenderar vi att du istället tittar på sladdlösa dammsugare. Dessa är designade på samma sätt som en 2-i-1 dammsugare men den stora skillnaden är att den bara fungerar som en normal dammsugare, och att en handdammsugare inte kan slås på eller av. Fördelen är att det finns plats för ett större batteri och därmed har den också en betydligt bättre sugkraft.

Varför ska du välja en 2-i-1 dammsugare?

Du ska välja en 2-i-1 dammsugare om du vill ha allt. Du får två dammsugare i ett format. Tänk över detta. Du har förmågan för att dammsuga inte bara på ett, utan på två sätt. En handdammsugare är perfekt för att ta bort smulorna från soffan där du sitter och äter chips. Det kan smula överallt, och då kan handdammsugaren hjälpa dig med att få bort allt.

En sladdlös dammsugare ger dig friheten för att gå runt och städa medan du lyssnar på din favoritmusik. Sladdlösa dammsugare ger dig fri rörlighet och du kan ta dig runt i hela huset utan att behöva oroa dig för vart närmsta eluttag finns. Det kan fortfarande vara riktigt irriterande när sladden inte är tillräckligt lång för att du ska kunna städa allt som ligger i hörnen. Så det blir också betydligt grundligare med en sladdlös dammsugare.

Med en 2-i-1 dammsugare får du allt: Avkopplingen i soffan, där du kan dammsuga efter dig själv och dansa runt med dammsugaren i hela vardagsrummet. Det är en praktisk lösning som ger dig allt du behöver i en dammsugare. Både för möbler som soffor, stolar och sängar, men också för golv, trappor och så vidare.

Vad ska du leta efter, när du ska hitta den bästa 2-i-1-dammsugaren

Det finns många funktioner som du kan ta hänsyn till när du ska leta efter din nästa 2-i-1 dammsugare. När konsumentverk och andra oberoende organ testar dammsugare utgår de också från olika kriterier.

Sugförmåga

Här det förmågan för att suga upp smuts och damm som är i fokus. Vad gör en dammsugare som inte suger, kan man fråga sig. Detta är alltså den viktigaste funktionen som en dammsugare kan ha. Men vissa dammsugare är bättre än andra. Till exempel är problemet med en god, klassisk dammsugare med dammsugarpåse att den mister sin sugkraft desto mer smuts som fylls i påsen.

Detta var också ett problem som en entreprenör i slutet av 70-talet försökte lösa. Detta slutade med Dyson-dammsugaren. Det är en centrifug som skapar tryck och suger istället. Med denna teknik förlorar dammsugaren inte sin förmåga att suga som andra dammsugare gör. Därför rankas de också högt när det gäller sugkraft, och de blir vanligtvis lite dyrare än vanliga dammsugare.

Hållbarhet

När vi talar om hållbarhet kan det förstås tolkas på olika sätt. Det kan gälla dammsugarens förmåga att hålla i ett antal år, men vi kan också titta på hur länge batteriet räcker. Det största problemet med en 2-i-1 dammsugare är alltid batteriet. Den från Electrolux kan till exempel dammsuga i cirka 20 minuter innan den måste laddas. Den från Nilfisk kan hålla tre gånger så länge, dvs. i 60 minuter. De andra ligger någonstans i mitten.

Laddningstiden för dem bägge är fortfarande 300 minuter, vilket som motsvarar 5 timmar. Kom därför ihåg att ladda din 2-i-1 dammsugare i god tid innan du kör en runda med dammsugaren. Det kan vara frustrerande med allt damm som ligger i hörnen och bara väntar på dig och som du måste vänta i flera timmar på att dammsuga upp. Om dammsugaren är fulladdad har smutset ingen chans!

Andra 2-i-1 dammsugare har en laddningstid på betydligt mindre än 180 minuter. En Nilfisk Easy, till exempel, har en laddningstid på 3 timmar och aktionstid på 50 minuter. Därför är det värt att undersöka hur länge varje dammsugare kan hålla, eftersom skillnaden varierar från modell till modell och märke till märke.

Energiförbrukning

Praktiskt taget alla 2-i-1 dammsugare körs på litium-jon-batterier. Detta förkortas ofta till Li-jon under specifikationerna, och är ett av de bästa uppladdningsbara och energivänliga batterierna på marknaden. Fördelen med ett sådant batteri är den snabba laddningstiden och det lilla utrymme som batteriet fyller i dammsugaren. Dammsugare använder mycket energi och därför är litiumjonbatterier nödvändigt för att få ut så mycket av så lite.

Ett litium-jon-batteri har maximal effekt hela tiden till skillnad från andra batterier vars styrka gradvist försvinner ju mer dränerat ett batteri är. Fördelarna med denna typ av batteri är många:

● Längre livslängd
● Inget batteribyte
● Lägre energiförbrukning
● Sparar på utrymme
● Mer säkert

När du köper en 2-i-1 dammsugare får du alltså den bästa tekniken på marknaden när det gäller dammsugarbatterier.

Design

Många 2-i-1 dammsugare använder sig huvudsakligen av samma design. Som vi alla känner till är utseendet inte allt, men för dig som vill behålla en snygg och stilren känsla i ditt hem så kan en 2-i-1 dammsugare komplettera detta. De är ofta utformade enligt samma mall: Ett dammsugarhuvud med lång hals, handtag, avtagbart fack och batteri. Batteriet är dock så litet att det inte ens märks.

Några märken prioriterar fortfarande en tidlös design högre än andra. Till exempel är Electrolux känt för sin eleganta svenska design, där Bosch presterar bättre på de mer praktiska parametrarna. I grund och botten liknar de alla varandra, så oavsett vilken 2-i-1 dammsugare du väljer får du en dammsugare som också kommer vara trendig i framtiden.

Ljudnivå

Många dammsugare kan vara irriterande eftersom de helt enkelt väsnas för mycket. 2-i-1 dammsugare är inget undantag, men det finns en skillnad när det kommer till ljudnivån.Till exempel ligger Electrolux Ergorapido normalt på 79 db, meda en motsvarande modell från Philips ligger på 84 db.

Några av Electrolux modeller ligger fortfarande helt nere på 75 db. Det måste nämnas att detta är en märkbar skillnad från de dammsugare som väsnas mest på marknaden. Överväg därför decibelnumret när du köper din nästa 2-i-1 dammsugare, eftersom det finns så stora skillnader mellan de olika. Om du är särskilt känslig för ljud kommer du märka en stor skillnad direkt.

Användarvänlighet

När det gäller 2-i-1 dammsugare så är de klara vinnare när det kommer till användarvänlighet. Det är en praktiskt dammsugare som kan ta sig runt i hörn där en vanlig dammsugare med sladd är alltför klumpig. Med en handdammsugare kan du också dammsuga stolar, soffor, sängar och andra ytor som en vanlig dammsugare bara inte kan hantera. Därför vinner en 2-i-1 dammsugare när det gäller användarvänlighet.