Bästa påslösa dammsugare i test

Rankningen baseras på dammsugarens funktioner, design, pris och olika tester


Vad kännetecknar en påslös dammsugare?

På den här sidan kan du läsa mer om dammsugare utan dammsugarpåse och se vilka modeller som är de mest populära på marknaden. Påslösa dammsugare kännetecknas av att de inte har någon dammsugarpåse i sig, vilket vi ser på traditionella dammsugare. Det finns många som ser det som en stor fördel att man aldrig mer ska behöva tänka på att köpa dammsugarpåsar igen.

En annan sak som kännetecknar dammsugarna utan dammsugarpåse är att de vanligtvis har en mer modern design. Detta är något som historiskt sett har avskräckt många från att investera i denna slags dammsugare eftersom de såg alltför sofistikerade ut. Därför höll man sig till den traditionella modellen som man känner till och är van vid.

Är dammsugare utan dammsugarpåse dyrare?

I grund och botten är dammsugare utan dammsugarpåse något dyrare än vanliga dammsugare. Det finns dock inte ett helt entydigt svar på frågan, eftersom du också hittar exempel på att de är billigare. När vi säger att de är dyrare, beror det ofta på att dammsugaren utan dammsugarpåse är företagets toppmodell, den som har alla tillbehör, och den ligger därmed i en dyrare prisklass än de andra modellerna.

Dessutom har priset också något att göra med hur mycket pengar företaget har spenderat på att utveckla sina påslösa dammsugare. Om vi till exempel ser på Miele, som påstod att de inte skulle göra en dammsugare utan dammsugarpåse innan dammsugarens sugkraft och totala effektivitet var lika hög som i deras normala dammsugare. De har därför tillbringat många år på att utveckla och förbättra detta, och det är först nu som de kommit in på marknaden med sin första dammsugarpåse-fria modell.

Slutligen bör det nämnas att med en dammsugaren utan dammsugarpåse behöver du aldrig ens tänka på att köpa dammsugarpåsar igen. Om du har en vanlig dammsugare under en längre tid kan kostnaden för dammsugarpåsar bli en rätt stor utgift över tiden. Denna kostnaden kan du helt undvika, eftersom en dammsugare utan dammsugarpåse samlar dammet i en behållare som lätt kan tömmas i en soptunna.

Vem tillverkar de bästa påslösa dammsugarna?

Det finns många producenter som tillverkar bra och hållbara dammsugare där det inte är behov för dammsugarpåsar. En producent som ofta vinner i tester är Electrolux. Electrolux har gjort några riktigt bra modeller med massor av smarta funktioner, samtidigt som de har hög absorptionsförmåga. Ett annat märke som är bra är Philips, och deras modeller har flera gånger utsetts till vinnare i olika tester som genomförts.

När man väl talar om dammsugare utan dammsugarpåse kan man naturligtvis inte glömma att nämna Dyson. Dyson var det märke som verkligen gjorde den påslösa dammsugaren populär. Dyson säljer exklusivt dammsugare utan dammsugarpåsar, och dessa är utrustade med deras egna patenterade teknik. Det finns många som har kritiserat Dyson för att vara ett dyrt märke, jämfört med vad man får för priset. Som med allt annat är det givetvis väldigt individuellt, så vi föreslår att du går ner till en butik där du kan se modellerna och prova dem.

Därför ska du köpa en dammsugare utan dammsugarpåse

En dammsugare utan dammsugarpåse är en smart lösning för dem som är trötta på det eviga besväret som brukar förknippas med dammsugarpåsar. De dammar och blir smutsiga när de behöver bytas, och sedan förlorar dammsugaren sin sugkraft ju mer damm som samlas i påsen. Därför kan en dammsugare utan dammsugarpåse ge dammsugning av bättre kvalitet och du kan bli av med smutsen direkt efter varje dammsugning.

Det är inte heller varje dag man behöver gå ut och köpa dammsugarpåsar. Du känner säkert till situationen. Den vanliga dammsugaren förlorar kraft och då måste man byta dammsugarpåse, men ibland finns det bara inte tillräckligt med tid för att gå ut och köpa nya påsar. Detta innebär att dammsugningen istället blir pausad och smutsen förblir. Vilket som verkligen är irriterande.

Detta problem slipper du naturligtvis med en dammsugare utan dammsugarpåse. Här tömmer du istället behållaren efter varje användning. Det betyder att smutsen inte samlas i flera månader, men istället kan den kastas dagligen.

Hitta dina värdesaker igen

En annan fördel med påslösa dammsugare är att om du skulle ha så mycket otur att du dammsuger upp något som inte skulle dammsugits, kan du enkelt hitta föremålet igen i dammsugaren. Har du barn hemma känner du förmodligen till besväret med att råka dammsuga upp en Legobit eller andra små leksaker. Det händer och är oundvikligt.

Det värsta är om du råkar dammsuga upp något värdefullt, som ett mynt eller en vigselring. Kanske ett gammalt, sällsynt mynt från 1800-talet eller en viktig anteckning som du skrev ner när du fick en god idé kvällen innan. Det är kanske sällsynt, men man ska aldrig säga aldrig. Och som vi vet kommer en olycka sällan ensamt.

Med en dammsugare utan dammsugarpåse slipper du oroa dig för detta. Skulle olyckan inträffa, öppna bara behållaren och fiska ut föremålen. Det är superenkelt och du slipper dessutom få smutsiga fingrar under processen. En dammsugarpåse dammar vanligtvis när den öppnas, och att behöva gräva efter något kan bli ett smutsigt nöje.

Allergivänlighet

Något som vi inte tänker över, är hur mycket det faktiskt dammar av sig själv. Dammet virvlar upp i luften och ut i rummen tills det landar på möbler, böcker, tv-apparater eller andra saker igen. Om du ständigt går runt med en liten förkylning, kanske en förkylning året runt, kan det bero på att du är allergisk mot damm.

Egentligen är dammallergi en allergi mot husdammskvalster, vilket som inte låter så inbjudande när man vet att det finns kvalster runtom i huset. De är dock ganska ofarliga, såvida du inte är allergisk mot dem. Då kommer du att uppleva samma problem som du upplever under en förkylning och dina ögon kommer att rinna.

Förutom att lufta väl, särskilt i sovrummet, där dina sängkläder kan behöva bytas så ofta som möjligt, är det en bra idé att ha en dammsugare med god sugkraft som kan förhindra att dammet hamnar i luften och ut i rummet. Det hjälper mot dammallergi om du har en dammsugare som kan samla allt.

Har du en dammsugare med en dammsugarpåse finns det också en större risk för att dammet virvlar runt i luften när du ska byta påsen. Då behöver du nästan hålla andan under tiden. En dammsugare utan dammsugarpåse underlättar problemet, eftersom du kan kasta damm och smuts direkt – så att det är ut världen. Då samlar du inte flera månader gammalt damm som bara ligger och växer i en dammsugarpåse.

Flere poseløse støvsugere

[yasr_overall_rating size=”medium” postid=”12″]