Bästa robotdammsugare i test

Rankningen är baserad på dammsugarnas funktioner, design, pris samt olika tester.


Bör jag ha en robotdammsugare?

Det har funnits robotdammsugare på marknaden under en lång tid, och du har nog inte tänkt särskilt mycket på det. Tänk dock över det en smula – en robot och dammsugning? Det betyder att du inte själv behöver lägga tid på att dammsuga längre. Detta vänder sig naturligtvis till dig som inte är särskilt pigg på att dammsuga under helgen och menar att någon annan gärna får ta hand om det. Här kommer en robotdammsugare in i bilden.

5 fördelar med att köpa en robotdammsugare

Robotdammsugarnas teknologi har utvecklats sedan de trädde in på marknaden i början av 2000-talet. Idag kan du styra robotdammsugaren från mobilen, ställa in den på att köra på bestämda tidpunkter när du inte är hemma och mycket mer. De kan märka av även de minsta hindren, köra över dörrkarmar och undgå att falla nedför trappor.

Det hela beror självfallet på vilken modell du köper och hur mycket du önskar att betala för robotdammsugaren. Här är 5 fördelar med att köpa en robotdammsugare som kanske kan ge dig lust till att ta det första steget.

   1. Den klarar av dammsugningen automatiskt och du sparar därför en stor mängd tid
   2. Utmärkt till ägare av husdjur då det är en robot och kan dammsuga oftare
   3. Lavere energiforbrug end almindelig støvsuger
   4. Kan vara igång medan du inte är hemma
   5. Kan komma in under soffan och bordet som annars kan vara besvärligt
Här ses Mieles svar på en robotdammsugare. Visste du förresten att robotdammsugaren utsågs av HUI Research till Årets Julklapp i Sverige år 2015?

Framtidens dammsugare är en robotdammsugare

Robotdammsugaren har helt säkert dykt upp för att stanna. Tack vare en revolutionerande och nytänkande robotteknologi är det slut med smutsiga golv, och nu har vi grunden till en av framtidens absolut bästa rengöringslösningar. När robotdammsugaren först har hittat vägen till ditt hem blir den snabbt en ovärderlig del av det dagliga eller veckoenliga hushållsarbetet.

De innovativa teknologierna som finns idag är nyckeln bakom succén. De smarta robotarna har programmerats på ett särskilt sätt så att de automatiskt tar sig runt i hela hemmet och tar bort all smuts i sin väg. De bästa robotdammsugarna som finns på marknaden är så noggranna och effektiva att du själv helt slipper att dammsuga med en vanlig dammsugare igen. Detta på grund av att robotdammsugarna kan få tag på smuts i hörnor såväl som mattor, vilket tidigare har varit ett problem.

Vi har samlat de mest relevanta och bästa robotdammsugarna för dig här, och du kan läsa mycket mer om de enskilda maskinerna. Här kommer att finnas fördjupande avsnitt kring rengöringsförmåga, batteri, funktionalitet, pris och design.

Varför köpa en robotdammsugare?

Sedan dammsugare kom till världen har det funnits många synpunkter om dem, det har skrivits många artiklar om dem och utförts en mängd tester. Hos Dammsugaretest.se menar vi att en robotdammsugare kan vara en riktigt god hjälp i hemmet. Den kan gynnas av att kompletteras då och då, men till dig som verkligen inte gillar att dammsuga – du som har svårt att komma runt med dammsugaren oavsett om det är på grund av ålder eller sjukdom – och du som har allergier eller gärna vill dammsuga ofta är robotdammsugaren en genial uppfinning. Med många av de moderna robotdammsugarna kan du ställa in roboten på att köra dagligen om du vill att all smuts ska försvinna. Dygnet runt.

Den största delen av alla robotdammsugare är runda, vilket medför till att de inte alltid får bort smutsen i hörnorna. Det finns dock exempel på dammsugare som gör det bättre än andra, men som utgångspunkt har de svårt med detta. Där robotdammsugarens styrka ligger är vid de stora ytorna såsom i vardagsrummet, köket eller i hallen. Här kör den fram och tillbaka samtidigt som den suger upp all smuts och grus utan att klaga.

Robotdammsugaren gör allt arbete åt dig, utan undantag. Den klagar heller inte – tvärtom. Om du lutar dig tillbaka i soffan och njuter av en god kopp kaffe fortsätter robotdammsugaren att köra runt. Du kan också programmera många robotdammsugare till att göra rent på en bestämd tidpunkt. På det sättet kan du alltid komma hem till ett dammsuget hem om du har varit ute. Till exempel har iRobot tagit fram en applikation så att du kan ställa in rengöringen på bestämda tider på bestämda dagar om detta skulle vara nödvändigt.

Allt som allt är robotdammsugaren både underhållande, ytterst praktisk och mycket effektiv. För att inte tala om stort värde för pengarna. Kostnaden för en robotdammsugare tjänar man i varje fall tillbaka mycket fort om alternativet är rengöringshjälp som mycket väl kan kosta hundratals kronor i timmen.

Värt att överväga innan köpet av en robotdammsugare

Innan du väljer att investera i en robotdammsugare bör du vara medveten om vad de enskilda modellerna kan och hur dammsugaren passar in i hemmet. Om du exempelvis har många trappor, lutande vinklar och en stor mängd hinder är en robotdammsugare kanske inte det rätta valet.

Här borde du kanske kika på en Miele dammsugare med lang aktionsradius. med lång aktionsradie. En robotdammsugare är nämligen inte så effektiv om det finns många hinder på vägen. Den tar sig förbi eller byter riktning, och du står därmed efterlämnad med ett område som inte är rengjort.

En generell uppfattning bland många är att en robotdammsugare är ljudlös. En robotdammsugare är inte ljudlös. Den låter en del – vanligtvis också mer än en vanlig dammsugare. Det kan vara irriterande om du planerar att vara hemma när det ska dammsugas. Om du däremot väljer att använda tiden och få hemmet dammsuget medan du är ute gör det inte någon större skillnad för dig.

Det krävs kanske ingen större teknisk vetskap, men man behöver i alla fall en liten del förståelse för teknologi för att få igång robotdammsugaren så att den kan börja dammsuga rätt. Den ska sättas upp, installeras och göras redo innan användning. Se till att ha en bekant vid ens sida som kan handskas med detta om du inte själv har den nödvändiga vetskapen.

Ju större (och mer smutsigt) ditt hem och dina golv är desto större är sannolikheten att dammsugaren behöver tömmas undertiden – eller i varje fall efter dammsugningen. Du bör därför inte förvänta dig att en robotdammsugare kan dammsuga veckovis utan att bli tömd. Robotarna är nämligen inte så stora, och de har heller inte någon större plats för smutsen att samlas.

Bästa robotdammsugare i test – var uppmärksam

Robotdammsugare har en tendens att vara låga och breda eller höga och tunna. Den förstnämnda är bra för att komma under möbler medan den sistnämnda är duktig på att komma igenom smala hål. I slutändan är design ett val som handlar om kompromiss och preferenser. Det kommer garanterat att finnas områden i ditt hem som en robotdammsugare inte kan nå – så välj den formen som bäst passar till den typen av rum och möbler som du har i hemmet.

Vilken typ av batteritid behöver jag?

Batteriets livslängd är en viktig parameter när den bästa robotdammsugaren värderas: ju längre batteritiden är desto mer av ditt hem kan en robot rensa på en gång. Vanligtvis kommer robotarna att klara sig i cirka 45-60 minuter, vilket är bra nog till ett golv i ett genomsnittligt hus.

Lyckligtvis ser man en förbättring i batteritiden, och de senaste samt bästa robotdammsugarna kan nu köras i 120 minuter per uppladdning. De bästa robotdammsugarna i test som du hittar här på sidan kommer dock att återvända till sin laddningsstation när det behövs, och därefter fortsätta sin rengöringsprocess när de har laddats upp.

Dammbehållarens storlek på robotdammsugaren

Robotdammsugaren har en mycket mindre behållare än traditionella dammsugare – vanligtvis mellan 0,3 till 0,7 liter. Allt beror på hur ofta du ställer in robotdammsugaren på att köra, så du kan räkna med att behöva tömma behållaren någonstans mellan varje 3 och 10 gånger den kör. Detta beror naturligtvis också på arbetsområdet och mängden smuts samt hår i hemmet.

Är smarta funktioner viktiga?

Såvida du inte har en riktigt låg budget är en robotdammsugare med en applikation ett måste. Smartphone applikationer gör planering och kontroll mycket enklare, och du kan starta en rengöring av hemmet utan att du behöver befinna dig precis vid din robot. Kika efter Alexa eller Google Assistans support om du vill kunna starta en rengöring utan att ställa dig upp först. På det sättet kan du nämligen automatiskt programmera din robotdammsugare till att köra precis när det passar dig.

Guide till den bästa robotdammsugaren för dig

Har du husdjur?

Även om det i början kan vara skrämmande för ett husdjur att ha en robotdammsugare körandes kommer de flesta husdjur att vänja sig vid det och låta roboten rengöra i fred. Med detta sagt finns det massvis med läskiga historier om robotdammsugare som kör igenom husdjurens avföring och därefter fortsätter med att ”rensa” hela huset. Om du har husdjur bör du överväga att bara köra din robotdammsugare i ett stängt rum eller under tillsyn.

Behåll din traditionella dammsugare

Robotdammsugare är inte tillverkade för att helt och hållet ersätta manuell dammsugning. Det bästa de kan göra är att förlänga tiden mellan mänskliga dammsugningssessioner. De är särskilt hjälpsamma i hushåll med husdjur och deras ändlösa hårfällning samt med barn och deras ändlösa spill. Om man ser på effektiviteten är en klassisk dammsugare mycket mer effektiv när det kommer till att samla upp damm – särskilt om det finns en stor mängd av den. Fördelen med robotdammsugare är så klart att man kan hålla damm-nivån nere utan att behöva göra någonting själv.

Flytta tunna sladdar

Vi älskar robotdammsugare då flera av dem är lika kraftfulla som vanliga dammsugare samtidigt som de inte kräver att vi ens lyfter ett finger. Det betyder dock också att de flesta robotdammsugare är starka nog att suga in sladdar, skosnören och andra tunna sladdar utan att skilja på dem och faktisk smuts. Innan du överlåter det fulla ansvaret för rengöringen till din robotdammsugare utan tillsyn, se till så att det inte ligger någonting på golvet som den av misstag kan suga upp.

Bäst i test robotdammsugare

På denne sida har vi samlat robotdammsugarna som är bäst i test. En robotdammsugare som har lyckats bli en testvinnare har vanligtvis en rad funktioner som kommer att vara till nytta för dig i din vardag. Dessutom är de oftast av hög kvalitet på så vis att de håller under en lång tid. De testen som genomgås här på sidan tar själva prestandan – alltså sugförmågan – som den viktigaste parametern. Det betyder att alla bäst i test dammsugarna har klassens bästa rengöringsförmåga då det är den viktigaste funktionen för en robotdammsugare.

Därutöver kikar många robotdammsugartest på funktioner såsom batteritid, trappsensor och tillhörande applikation samt mycket mer. Håll därför ett öga på vad den robotdammsugaren som du väljer har för smarta och användbara funktioner för dig. Vissa av de bästa robotdammsugarna är vanligtvis också de mest dyra, men det är inte föga känt att det finns ett klart sammanhang mellan pris och kvalitet på dessa produkter. Kika på våra prisjämförelser på toppen av sidan där du kan hitta försäljaren med det billigaste priset på robotdammsugare. Det är möjligt att hitta en billig robotdammsugare som fortfarande är en bäst i test robotdammsugare.

Robotdammsugartest FAQ

Är iRobots Roomba den enda robotdammsugaren på marknaden?

Även om iRobots Roomba är det mest välkända robotdammsugarmärket på marknaden finns det många andra märken och typer tillgängliga. iRobot må ha funnits under längst tid och har klart flest produkter på marknaden, men det finns fler konkurrenter som också kan vara med på toppen. Bland de övriga märkena finns det vissa välkända dammsugarmärken såsom Electrolux, Neato, Miele, LG och Ecovacs.

Kan en robotdammsugare köra upp- och nedför trappan?

De flesta robotdammsugarna kommer inte att kunna rulla upp- och nedför trappan för att rengöra olika våningar i ditt hem. Om du vill att den ska rengöra både din första och andra våning behöver du flytta din robotdammsugare själv. Om en robotdammsugare skulle köra nedför trappan kan det enkelt skada dammsugaren. Lyckligtvis nog har detta tagits hänsyn till i de bästa robotdammsugarna som har en inbyggd trappsensor som registrerar platser med fall. Detta kallas för “Cliff-Avoidance Technology” eller bara en trappsensor – så håll ögonen öppna efter detta.

Kan en robotdammsugare klara av våta områden?

En traditionell robotdammsugare kan typiskt sätt inte hantera vatten och våta områden särskilt väl. Om din robotdammsugare blir våt bör du se till så att den snabbt torkas invändigt. Om det är tal om en större mängd vatten ska dammsugaren demonteras för att säkra att den är torr innan du sätter igång den igen.

En robotdammsugare gör rengöring enklare

Har du ofta varit i den situationen där dammsugningen i hemmet har gått dig på nerverna – det finns stora dammtussar och smuts i varje hörn, för att inte tala om mängden under soffan. Här kan en robotdammsugare vara ytterst hjälpsam då du själv slipper veckovis dammsugning för att hålla smutsmängden nere.

En robotdammsugare kan programmeras (med hjälp av din smartphone) till att sättas igång på bestämda tidpunkter av dygnet på bestämda dagar i veckan. Samtidigt kan många av de moderna robotdammsugarna programmeras till att bara dammsuga bestämda rum och undvika andra.

Robotdammsugare kan köra över trösklar, registrerar var det finns trappor, dammsuger mattor, kommer runtom stolar och bord samt tar det dammet som samlar sig under soffan. Fördelarna är många när man kikar på de moderna robotdammsugarna som finns. Vi hittar det bästa och billigaste priset till dig så att du undgår att betala för mycket för din nästa robotdammsugare.

Robotdammsugarna har kommit för att stanna

Robotdammsugare har idag en större tillvaro i många av de svenska hushållen då de kan underlätta vardagen för många. Det är inte en ovanlig känsla för de flesta att bli lite smått irriterad över att dagens syssla är dammsugning när man hellre vill använda sin tid på andra saker. Här kan robotdammsugare komma in i bilden istället för att ta sin dagliga runda i vardagsrummet eller köket och därmed ta bort dammet som ligger lite överallt.

Ovanstående är samtidigt ett mycket viktigt ämne för dammallergiker då det är oerhört viktigt att ha så lite damm som möjligt i hemmet för att undgå allergiska reaktioner. Genom att ställa in en robotdammsugare på att köra oftare än man själv vill dammsuga kan inomhusklimatet bli väsentligt bättre för en allergiker. För en allergiker kan man dessutom kika på dammutsläppet på modellen, vilket avgörs utefter vilket filter som sitter i dammsugaren.

Vilken robotdammsugarmodell är bäst?

Det finns många bra robotdammsugare på marknaden, men inte alla robotdammsugare är bäst i test. Det finns flera olika parametrar som du kan kika på när du ska hitta den bästa robotdammsugaren för dig, då det kan variera från hushåll till hushåll. Vissa av de viktigaste elementen är dammutsläpp och funktionaliteterna som är inbyggda i roboten.

Många moderna modeller har exempelvis Smartphone styrning så att du kan kontrollera robotdammsugaren när du inte är hemma. Med andra ord kanske du befinner dig på jobbet, på en resa eller någonting helt annat, och du kan då sätta igång roboten därhemma så att det finns minimalt med damm när du kommer tillbaka hem.

Det är dessutom viktigt att kika på hur effektiv rengöringsförmågan är som robotdammsugaren har. Är den duktig på att rengöra på kakel, trägolv och mattor? Det kan vara stor skillnad på de enskilda modellerna och beror vanligtvis på vilken motor och borste som sitter på modellen.

Bästa robotdammsugare i test – källor

Konsumentrådet Tænk

Det danska Konsumentrådet Tænk har inom loppet av 2017 testat på över 25 olika robotdammsugare för att hitta den bästa robotdammsugaren i test. I deras test kikar de bland annat på robotdammsugarens förmåga att dammsuga längs kanter och svåra platser för en vanlig dammsugare. Därutöver kikar de naturligtvis på förmågan att ta bort damm, smulor och djurhår på olika typer av golv, golvmattor och springor. Utöver förmågan att suga upp damm testas robotdammsugaren på sin navigering i hemmet, användarvänligheten och tjänster, sugnivå samt energiförbrukning.

Læs mere

Råd & Rön

I den svenska konsumenttidningen Råd & Rön lever de för att genomföra djupgående tester. I detta robotdammsugartest ser vi en av de absolut mest omfattande testerna av robotdammsugare med över 37 olika modeller som har genomgåtts. Alla robotdammsugare har objektivt mätts baserat på deras prestanda för att ge en fullkomlig bild av vilken robotdammsugare som är den bästa på marknaden. I testen av robotdammsugare har de bland annat mätt hur mycket damm och djurhår som dammsugas upp från golv och mattor. De har mätt batteriets livstid och ljudnivå. Därutöver har de värderat dammsugarnas ”intelligens” – hur duktiga de är på att navigera runt och undvika hinder på vägen.

Læs mere

M3

Den stora svenska prylsajten M3.se levererar stora test av populära konsumentprodukter. De har numera tagit fram ett robotdammsugartest som går igenom många av de bästa robotdammsugarna. I Det extensiva robotdammsugartestet ges ett betyg mellan 1-10 där 10 är det bästa. De utvalda modellerna ligger alla högt upp på skalan, men det finns naturligtvis vissa robotdammsugare som är bättre än andra. Om du följer länken kan du kika på det stora robotdammsugartestet som har tagits fram av svenska M3. I testet har Electrolux PUREi9 fått det bästa betyget, nära följt av iRobot Roomba 980.

Læs mere

Techradar.com

Techradar.com är kända för sina långa recensioner som inkluderar alla de positiva och negativa uppgifterna i sina test. I deras test genomgår de en lång rad olika modeller och märken för att ta reda på vilken robotdammsugare som klarar sig bäst i test. Hos Techradar är det iRobots toppmodell Roomba 980 som klarar sig bäst i test. Den största nackdelen med modellen är kostanden.

Læs mere

TrustedReviews.com

TrustedReviews.com är ännu en testkälla som levererar trovärdiga och djupgående test av produkter. I deras robotdammsugartest har TrustedReviews gått igenom 16 olika modeller på allvärldens sätt för att ta reda på vilken den bästa robotdammsugaren är. Här vinner Dyson med sin smarta Dyson 360 Eye som presterar väl när det särskilt kommer till sugförmågan. Klicka på länken för att läsa hela testet av de bästa robotdammsugarna.

Læs mere

Flere robotstøvsugere