Bästa sladdlösa dammsugare i test

Rankningen baseras på dammsugarens funktioner, design, pris och olika tester.


Definitionen av en sladdlös dammsugare

En sladdlös dammsugare är en dammsugare som du kan dammsuga fritt med utan att behöva vara ansluten till en strömkälla under tiden. Vanligtvis har en sladdlös dammsugare samma sugkraft som en vanlig dammsugare, vilket innebär att du faktiskt kan byta ut din “normala” dammsugare mot en sladdlös. Om du vill ha en sladdlös dammsugare som din primära dammsugare ska du köpa en dedikerad sladdlös modell och inte en 2 i 1 dammsugare.

Den stora skillnaden är att en 2-i-1 dammsugare kan användas både som en sladdlös dammsugare och som en handdammsugare. Dock är sugkraften i en 2-i-1 dammsugare inte lika kraftfull som i en sladdlös dammsugare, så vi rekommenderar inte denna lösning om man till exempel vill byta ut sin vanliga dammsugare.

Vilka är fördelarna med en sladdlös dammsugare?

Det finns många fördelar med en sladdlös dammsugare, och just därför har de också blivit oerhört populära i många svenska hushåll. Det mest uppenbara är att den sladdlösa dammsugaren är så enkel att komma åt. Vanligtvis fungerar det på det sätt att dammsugaren har ett laddningsställ någonstans i hemmet. Här kan dammsugaren stå och vila och ladda under natten, och därmed är den redo att användas nästa gång du behöver den. Om dammsugaren inte har ett laddningsstativ kan den vanligtvis bara stå av sig själv, och därefter anslutas till ett eluttag genom en laddningskabel.

En annan fördel är att en sladdlös dammsugare normalt inte har någon dammsugarpåse. I stället samlas dammet i en behållare som kan tömmas så snart den fylls. Den töms snabbt och enkelt i en soptunna. Därför behöver du aldrig köpa dammsugarpåsar igen. Den som är bekant med situationen vet hur tröttande det är att behöva tömma en dammsugarpåse för att sedan använda den igen (det är väldigt dammigt och oerhört ohygieniskt).

Vilka nackdelar finns det?

Om det bara hade funnits fördelar hade det varit fantastiskt, men tyvärr är detta inte fallet. Det finns några specifika nackdelar med sladdlösa dammsugare som du definitivt bör ha i åtanke innan du väljer att investera i en. En av de största nackdelarna för många är dammsugarens begränsade drifttid. Eftersom vanliga dammsugare är kopplade till ett eluttag, har de en obegränsad drifttid. Men detta gäller inte med den sladdlösa dammsugaren.

En annan nackdel är att den sladdlösa dammsugaren inte är lika mångsidig som en vanlig dammsugare. Med detta menas att du inte kan byta mellan alla de munstycken som du kan på en vanlig dammsugare. Dessutom kan en sladdlös dammsugare inte komma upp och dammsuga i soffor eller under sängar. I grund och botten kan den helt enkelt endast dammsuga på golvet. Det bör dock nämnas att flera producenter gradvis tillverkat utbytbara munstycken för de sladdlösa dammsugarna också. Det betyder att man kan använda dem till att dammsuga bilen och andra ytor som annars är svåråtkomliga.

Om det sistnämnda är ett måste för dig, bör du ha detta i åtanke när du väljer en modell, för det är verkligen inte alla modeller som har detta som standardtillbehör.

Därför ska du köpa en sladdlös dammsugare

Det finns många anledningar till varför du ska köpa en sladdlös dammsugare. En sladdlös dammsugare ger dig oöverträffad rörelsefrihet som en vanlig dammsugare bara inte kan ge dig. Med en vanlig dammsugare är du begränsad av sladdens arbetsradie och du måste ständigt hålla koll på nästa eluttag medan du dammsuger från rum till rum.

Sladdar är ofta i vägen. De fastnar i dammsugarens små plasthjul och kan göra repor runt hörn och dörrkarmar. I värsta fall har du snubblat över en sladd någon gång, och händer det under tiden som du dammsuger är det plötsligt riktigt irriterande, men också direkt farligt. Det ska aldrig vara farligt att dammsuga hemma.

Gör dammsugningen av hemmet lätt

Med en sladdlös dammsugare är det plötsligt väldigt enkelt att dammsuga. Aldrig tidigare har du haft så mycket rörelsefrihet som nu. Det innebär att du kan nå alla platser som tidigare var utom räckhåll för den vanliga dammsugaren. Du kommer förmodligen tycka att det är enklare att dansa omkring med dammsugaren i ditt hus till ditt favoritalbum. En sladdlös dammsugare gör alltså först och främst det mycket lättare att dammsuga.

Om du bor i en lägenhet eller ett hus med flera våningar är det särskilt optimalt att använda en sladdlös dammsugare. Här är sladden oftast för kort, och du måste hela tiden gå från våning till våning. För att inte tala om hur tung en vanlig dammsugare faktiskt kan vara när man bär den upp och ner för trappor. En sladdlös dammsugare är både lättare att hantera, samtidigt som allt bara går mer smidigt när du slipper springa runt med sladden hela tiden. Detta innebär att du kan dammsuga trapporna hur enkelt som helst utan att oroa dig för att sladden inte är tillräckligt lång. På trapporna är det helt klart fördelaktigt att ha en sladdlös dammsugare.

Få ett renare hem med en sladdlös dammsugare

Ju oftare du dammsuger, desto renare blir ditt hem. Så enkelt är det. Ju lättare det är att dammsuga, desto oftare gör du det. Istället för att behöva lyfta din gamla, tunga dammsugare ut ur garderoben varje gång du bara ska dammsuga upp lite damm, kan det vara lätt att spara det till helgen när du har tid till att rengöra.

Det finns ett gammalt husmorsknep som säger att du inte ska städa, men hålla hemmet rent. Det betyder att du istället för att göra det grundligt rent en gång i veckan och sedan låta bli att rengöra resten av veckan, ska göra rent lite här och där så fort det blir skitigt. Det innebär att det kommer vara rent under veckan, snarare än bara några dagar efter du gjort grundligt rent. Med en sladdlös dammsugare har du möjlighet för att dammsuga efter behov. Det tar bara några minuter, och sedan är det rent igen. När dammsugaren inte har någon dammsugarpåse kan du enkelt och snabbt bli av med dammet igen. Lätt som en plätt, som vi säger här i Sverige.

Det är också nyttigt för dig som själv har dammallergi eller har en i hushållet som lider av det. Damm fastnar i näsan och det kan kännas som att man är förkyld året runt. Om du kan dammsuga oftare kommer det att samlas mindre damm på golvet och du kommer märka att det är betydligt enklare att andas ordentligt med en sladdlös dammsugare.

Var uppmärksam på batteriet

Det är givet att strömmen inte kommer av sig själv. Batterierna i en sladdlös dammsugare från Bosch håller vanligtvis länge, men du måste komma ihåg att ladda den, annars riskerar du att strömmen tar slut mitt i all städning. Och det är väldigt irriterande om du har en hög med smuts och damm som måste dammsugas upp.

Det är skillnad på batteriernas livslängd, och du kan få en sladdlös dammsugare från Bosch som håller upp till en timme. En handdammsugare håller vanligtvis inte så länge, men å andra sidan suger den intensivt och drivs av ett mindre batteri.

När du har använt din sladdlösa dammsugare måste du ladda den igen. Låt den eventuellt stå och ladda under natten, så kan du vara säker på att den är redo för att dammsuga igen när det passar dig. Och det är vad den sladdlösa dammsugaren är avsedd för. Då kan du använda den, där det är behov för det.

Fler sladdlösa dammsugare